Manifest de la Junta de Puigcerver sobre la construcció de les dues centrals eòliques del Vedat del Pany i de Les Forgues.

Des de la Junta de Puigcerver en representació dels amics de l’ermita de Puigcerver i bona part de tots els que estimen, defensen, i vetllen per la pervivència d’aquest  secular santuari volem expressar el nostre més profund rebuig a la instal·lació de qualsevol molí en les proximitats del Bosc i de la muntanya de Puigcerver; i per aixó ens oposem a la construcció de les dues centrals eòliques del Vedat del Pany i de Les Forgues.

Per aquest motiu també subscrivim i donem el nostre suport a les declaracions del Priorat, Xarxa Sud  i altres entitats que avui es manifesten aquí en favor de les energies renovables, i contra la massificació eòlica al sud de Catalunya.
Les al·legacions presentades en el seu dia per la Plataforma Cívica Puigcerver amb l’objectiu d’impedir la construcció d’abdues centrals són i segueixen sent les mateixes:

1- La instal·lació de centrals eòliques en aquesta zona és un atemptat contra la fauna pel fet de ser una de les principals rutes dels ocells planadors en migració i afectaria la seva riquesa biofísica i ecològica.

2- Des de fa quasi mil anys l’ermita de Puigcerver constitueix per a molts pobles de tota la comarca un lloc de culte i peregrinació de gran importància. Plantar-hi davant uns molins metàl·lics de més de 100 metres d’alçada danyaria greument el que avui a més a més d’un símbol, és un espai que atesora valors històric-culturals que defineixen la nostra identitat.

3- La instal·lació de les preteses centrals eòliques causarà també un dany incommensurable a l’orografia del terreny, i degradarà el seu valor paisatgístic. Els moviments de terra, la construcció d’enormes terraplens, i la mutilació de les actuals crestes destruirien també una bona part d’un dels alzinars de muntanya més ben conservats del nostre país.

4 – La construcció d’aquestes noves  centrals eòliques afectaria greument, a més de l’entorn de l’ermita, una gran llengua del nostre territori que s’endinsa al Priorat històric i que pretén ser inclosa i declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO. Una zona que ha decidit apostar per l’econòmia basada en els productes de la terra i el turisme de qualitat.

puigcerver-2

Ningú és aliè, avui en dia, a què certament vivim dins del que coneixem com “emergència climàtica” i per aquest motiu urgeix a tots els nivells un canvi de mentalitat. Tots estem a favor de les energies renovables, però és suficient observar els mapes de desplegament d’actuals i futurs parcs per a saber que la nostra província i la nostra comarca sobrepassa àmpliament totes les cotes. Per a ningú és un secret que les actuals tecnologies permetin la implantació de centrals eòliques en qualsevol part de Catalunya i no únicament en aquelles zones de forta incidència de vent. Així i tot els interessos que es mouen darrere de les grans centrals eòliques saben que ho tenen més fàcil amb els territoris més fràgils del sud del país.

En representació de tots els que estimen la nostra ermita entenem que l’administració de la Generalitat hauria d’impedir la implementació d’aquestes noves centrals o com a mínim aturar tots els projectes que encara no s’han posat en marxa, perquè serien les principals culpables d’un dany irreparable. La nostra posició es clara: No volem tenir plantat cap molí a prop de la muntanya de Puigcerver  i no volem veure’ls en molts quilometres a la rodona:

Sí a les energies renovables, No a la massificació eòlica al sud de Catalunya!

Junta de Puigcerver