Celler Mas del Botó

La Vall de Cortiella, un territori prioratí

L’ermita de Puigcerver també pot ser un punt de pernocta pels qui es disposin a descobrir el Priorat i la seva riquesa vitivinícola. A poca distància del santuari, abans d’arribar-hi pel camí del coll d’Alforja, es troba el coll de Cortiella, des del qual hi ha una panoràmica molt interessant, per una banda tota la vall d’Alforja i per l’altra seguint el camí antic de Porrera és possible endinsar-se a la vall de Cortiella. Les condicions climatològiques i geogràfiques d’aquesta zona són pròpies del Priorat encara que pertanyin al municipi d’Alforja. Aprofitant aquestes condicions i a pocs quilòmetres de distància trobem el celler mas del Botó on si produeix l’únic vi fet a Alforja. Es es pot visitar i fer un tast de vi i degustacions.

Les condicions climatològiques i geogràfiques d‘aquesta zona són pròpies del Priorat encara que pertanyin al municipi d’Alforja.

La Vall de Cortiella

Si bé geogràficament es troben dins les terres del Priorat, la vall de Cortiella, administrativament, pertany al terme municipal d’Alforja. Ja des d’antic aquests indrets van comptar amb la presència humana, i una economia que girava al voltant l’explotació de mines. Des dels romans fins molt entrat el segle XX de la zona s’hi extreia plata, i plom, de les quals encara queden restes visibles. La Vall la travessa el riu Cortiella que donà nom també al despoblat. Encara queden vestigis dels masos i de la parròquia de Santa Maria del Cortiella, on es creu que va ser venerada la verge de Puigcerver abans de la invasió sarraïna.

Encara queden visibles vestigis de la parròquia de Santa Maria de Cortiella, on es creu va ser venerada la verge abans de la invasió sarraïna.

S’ha de destacar com a lloc d’interès el mas d’en Mestre i el seu antic cementiri, els quals pertanyien a Josep A. Mestre. Durant el segle XIX en les guerres carlistes, aquesta família, es posà al costat de la causa del pretendent a la corona espanyola D. Carlos, germà del rei Ferran VII i contra la filla d’aquest Isabel II. Anton Mestre va reclutar un regiment de soldats i va arribar al grau de general dels exèrcits carlins. Pagava i mantenia la seva tropa amb els diners del seu patrimoni fins que finalment va caure presoner.

Celler Mas del Botó un vi d’Alforja

L’Explotació vitivinícola Mas del Botó es situa a 600 m d’altitud on les vinyes s’esglaonen fins als 700 m a la part solana de la Vall del Cortiella. Petits bancals fets amb marges de pedra seca vencen els desnivells. Dos tipus de terra trobem a la mateixa finca, esquits (anomenada a la zona amb nom de llicorella) i granítica (sauló) que dóna al vi elaborat força personalitat. La radiació solar mitjana anual és 14.550 KJ/ m2 mitjanes de 13,2 oC i precipitacions anuals de 600 mm permeten l’obtenció de raïm de vinificació d’excel·lent qualitat. Els vents predominants són de NO (seré) i en ple estiu amb força calor i sequedat, la garbinada aporta humitat. Aquests fets i la diferència tèrmica gran entre el dia i la nit prop de les dates de verema permeten una collita amb un grau òptim de maduració.

Els seus principals vins són: Mas del Botó i Ganagot. Fet a partir de las varietats: Garnatxa negra, Samsó i Cabernet sauvignon.

Estan conreades 4,5 ha de vinya en bancals de pedra seca d’edat mitjana de 25 anys, amb les següents varietats: Garnatxa negra, Samsó i Cabernet sauvignon conduïdes en got les dues primeres i emparrada la darrera. 1 ha de vinya en coster de més de 60 anys de les varietats Garnatxa, Samsó i Picapoll negre. Les noves instal·lacions foren acabades l’any 2007, i integren l’antic mas, formant un baluard. El mas original conserva els “cups” de maons, lloc on antigament fermentava la verema trepitjada. S’aprofita el desnivell del terreny ubicat el celler per realitzar el procés d’elaboració del vi.

Mas del Botó i Ganagot

Sota la denominació d’origen Tarragona.

Mas del Botó: Vi negre madurat sobre lies. Anyada: 2010. Varietats: 47 % Garnatxa negra, 33 % Cabernet Sauvignon i 20 % Samsó. Caixa: 6 ampolles de 0,75 l. Grau: 14,5. D.O.: Tarragona.
Nota tast: Color cirera picota, cobert. Nas de gran intensitat a fruites de bosc tipus nabius per acabar exhibint també notes fresques de regalèssia i anisades de fonoll. En boca és fresc que compensa la graduació i la dolçor donada per grau, amb greix, mineral i amb final llarg i persistent.

Ganagot: Vi negre amb criança en barriques roure francès (Gra fi Allier) durant 1 any i 6 mesos mínim en ampolla. Anyada: 2005 Varietats: 85% Garnatxa negra, 10% Samsó i 5% Cabernet Sauvignon. Caixa: 6 ampolles de 0,75 l. Grau: 14,5. D.O.: Tarragona.
Nota Tast Ganagot: Color cirera picota, cobert amb rivet lleugerament morat; nas de gran intensitat amb elegants notes de fusta fina, que es barregen amb cacao, i fruita madura (cireres amb licor) per acabar exhibint notes fresques de regalèssia, fonoll i camomilla. En boca és elegant, voluminós, dens, lleugerament tànnic, mineral; final llarg i persistent.

Els seus Propietaris són: Tomàs Llauradó i Reverchon, viticultor a títol principal. i Josep M. Llauradó i Reverchon, enòleg, doctor en bioquímica, professor a la facultat d’enologia de la Universitat Rovira i Virgili.

Els vins Mas del Botó i Ganagot també els pots adquirir al mateix preu al Bar-restaurant de l’Ermita.

Visita comentada al Celler

T’interessa el món del vi i vols passar una bona estona?

Per tant sol 10€ per persona podràs gaudir de visita comentada al celler Mas de Botó. Podràs conèixer diferents aspectes relacionats en l’elaboració del vi, passarem per les diferents etapes del procés. Baixarem a les plantes inferiors i veurem com reposen les ampolles horitzontalment tot fent la segona fermentació, Coneixeràs la història de la vinya i d’una tradició ancestral.

La visita inclou el tast de dos vins elaborats al celler i la degustació de productes locals.

PREU: 10€ PER PERSONA

Per a visites, amb 24 hores d’antelació, trucar al:

+34 630 982 747

CONCERTAR VISITA

Envia’ns un e-mail