El camí de Riudecols

Inaugurat durant les solemnes festes del 31 de juliol de 1980

Una opció que pot resultar molt interessant pels amants de la naturalesa és; iniciar la ruta, des de l’ermita, pel camí històric de l’hort de Puigcerver el qual descendeix abruptament fins al ja anomenat hort i enllaça amb el camí de les olles i el  Barranc de les Valls. Aquesta ruta acaba al camí  de Riudecols a Alforja, molt a prop del mas d’en Vall. El seu  recorregut s’agraeix sobretot a l’estiu per la densa vegetació que l’envolta. A partir d’aquí continues pel camí de Riudecols paral·lel al Barranc d’en Cabré, passant pel mas de l’Avellana fins a arribar a Riudecols. La tornada està proposada íntegrament pel camí de Riudecols, es va adequar a partir d’un petit i poètic corriol de muntanya, utilitzat des de temps llunyans per les peregrinacions a l’ermita.  El recorregut discorre per la cresta de la Serra del Fum fins a l’ermita.

 

Tipus de ruta: DOS CAMINS

NIVELL DE DIFICULTAT: Mitjana

DESNIVELL: 280 M

DISTÀNCIA TOTAL: 11 KM

DURADA APROXIMADA: 3 H.

FONT D’AIGUA: RIUDECOLS

EL CAMÍ DE RIUDECOLS

La devoció dels riudecolencs es va veure premiada amb la inauguració de la carretera que uneix l’ermita amb el seu poble, una labor duta a terme gràcies a l’esforç i la col·laboració popular i al suport de l’Ajuntament i la Societat de Caçadors Puig Marí. El 31 de juliol de 1980 una processó de cotxes realitzà el camí de tornada des del santuari, encapçalats pel portador de la Santa Imatge. Així es complia la voluntat popular de què fos la Verge la quí, amb la seva imatge, inaugurés aquell camí, per tal de poder ésser vista de tothom.

El 31 de juliol de 1980 una processó de cotxes realitzà el camí de tornada des del santuari encapçalats pel portador de la Santa Imatge.

BREU HISTÒRIA DE RIUDECOLS

L’actual terme municipal es va formar al segle XIX amb la unió de Riudecols, Les Voltas i Les Irlas. Segons dades del 2014, la població era d’uns 1254 habitants. L’origen de la vila el trobem a la reconquesta cristiana, doncs després de fer fora als sarraïns de la serra de Pradres i Siurana l’any 1153 va passar a formar part de la baronia d’Alforja. Pel que fa a la primera referència escrita la trobem el 1162. Anys més tard, el 1182, el cavaller Pere de Puig es va convertir en el primer senyor de Riudecols. El 1464, el Senyoriu de Riudecols va passar a mans dels senyors  Ferrer i a partir de 1558 va formar part de la Comuna del Camp. El 1837 va ser l’escenari d’una batalla durant la Primera Guerra Carlista. Les tropes liberals cercaren prop de 400 soldats carlistes. En van morir 200 en el combat i altres 50 van ser afusellats pels liberals.

LLOCS D’INTERÈS

Queden algunes restes de l’antiga muralla que envoltava la vila així com una de les portalades d’entrada. No obstant això no queda cap rastre de l’antic castell, però es creu que el Palau on estaven els Senyors de Riudecols va ser la Casa del Castell o Cal Roca. L’església parroquial de Riudecols està dedicada a Sant Pere. La seva construcció es va acabar el 1783, encara que el seu campanar, de planta octogonal, està sense acabar. Hi ha entre uns altres un Altar dedicat a la Verge de Puigcerver. L’altar barroc i tots els altres retaules de l’església van ser cremats el 1936, el 1963, el pare Josep Blas va pintar l’Altar Major amb pintures representen quatre passatges de la vida del titular, Sant Pere, el primer Papa de l’Església. L’església de les Voltas, dedicada a la Inmaculada Concepción i la de les Irles està consagrada a Sant Antoni. També són visibles les restes d’una antiga torre de vigia coneguda com a Torre dels Moros.

El pare Josep Blas va pintar l’Altar Major amb pintures que representen quatre passatges de la vida del titular, Sant Pere

Quan anem a la vila no hauriem de deixar de visitar alguns indrets i monuments d’interés cultural i turístic com: les restes d’una antiga torre de guaita coneguda com Torre dels Moros, situada a la part meridional de la vila, l’ermita de Sant Bartomeu, un edifici en ruïnes, des de l’any 1835, conseqüència de la primera guerra Carlina, els Canalots, font construïda el 1935, amb sis brocs, situada a l’extrem occidental del poble, els Ponts de mas d’en Vall, successió d’arcades fetes amb pedra i morter que formen un aqüeducte.

IMATGE DE LA VERGE A RIUDECOLS

Gràcies a la insistència popular, el Consell Parroquial es decidí de proposar al tallista, fill de la vila, Esteve Domènech i Nogués, l’encàrrec de cisellar una imatge de la Mare de Déu de Puigcerver, el qual va realitzar una magnífica talla policromada de la Mare de Déu de Puigcerver. La talla no és una còpia exacta, sinó una interpretació artística personal. D’alçada té vuitanta-quatre centímetres, és sedent i la està feta amb fusta de pi de Flandes. La policromia és realitzada amb anilines que deixen traslluir la fusta i les petjades escamoses de la gúbia.

Inaugurada el 28 d’agost de 1983

 Les cares i mans de la Verge i del Nen, decorades a l’esmalt, prenen un caràcter de porcellana. S’habilità l’antiga capella de la pica baptismal per aconvertir-la en la capella de la Mare de Déu de Puigcerver.  Les pintures murals de la capella són obra i obsequi de l’artista reusenc, Pere Calderó. Cànons de la simbologia cristiana i els elements propis de Riudecols. En l’atri frontal de la capella s’hi han pintat uns àngels i l’ermita de Puigceıver amb la panoràmica del paisatge de les muntanyes de l’entorn i el camí de la vila al santuari.

L’AVELLANA

A un Km aproximadament abans d’arribar a Riudecols pel camí de Puigcerver, es troba L’Avellana, en una partida coneguda com a el Màs d’en Cabré. Una masia centenària en un entorn idíl·lic, envoltada d’avellaners i catalogada com bé d’interès patrimonial. La masia ha estat restaurada recentment duent a terme un treball exhaustiu que uneix tradició imaginació i modernitat. Actualment s’utilitza per a noces i banquets. Sense dubtes és un lloc pel qual et recomanem passar de camí cap a Riudecols. Concertar visita previament: 650 823 627 Més info: L’Avellana

DISTÀNCIA: A 3 KM de Riudecols