Notícies
Estigues informat sobre totes les nostres activitats
Slots Online Bonos Gratis Sin Depósito En Español Seguramente será familiar para los fanáticos de las tragamonedas. Slots De Frutas Sin Descargar Gratis En Es 2023 Mientras que Cai Shen Four no ofrece ganancias progresivas o una rueda de jackpot, los jugadores son tratados con la función de giros gratis con multiplicadores lucrativos. Bono De Ruleta En Línea En Depósito En Español
Estigues informat sobre totes les nostres activitats
Agraïment Coral Floc d’Alforja,
A la serra de la Mussara hi ha un pastor, formatger, artesà de la terra, però també pastor espiritual, religiós, anímic del cel que té una vida autosuficient fruit d’una transhumància personal. Fem la migració de la paraula als fets amb Daniel Giraldo
“Realment, tot va lligat. Cada vegada caminem més cap a l’especificitat de les coses, però no entenem que la vida de pagès no és saber fer un ofici o un altre, implica saber de tot. Un pagès és una persona integral, però en queden pocs, i cada cop menys.” Daniel Giraldo, pastor transhumant, formatger, artesà de la terra, reflexiona sobre la comoditat i sobre l’exigència i les renúncies conscients i assumides de la vida pagesa mentre caminem per la seva finca, arrecerada sota els cingles granítics de la serra de la Mussara, entre Vilaplana i Alforja, al Baix Camp.
El tràfec dels gossos, que corren enjogassats amunt i avall, de terrassa en terrassa per la trentena d’hectàrees de la finca, acompanya la piuladissa monòtona i agradable dels ocells. Mentre carreguem un parell de tanques metàl·liques com les que s’utilitzen en la construcció, amb què en Daniel tanca perimetralment la finca i amb què concentra el ramat de cabres al seu gust perquè netegin el sotabosc en zones determinades, m’explica que és per aquesta completesa de la feina agrícola que recupera oficis com el de traginer, carboner o pastor.
“Hi ha una balança que et permet viure incòmode si la sensació és de llibertat. No dormiré en un llit amb llençols de lli, però veuré les estrelles”
No parla de “tirar enrere, d’anar a cavall”, segons diu. Si mira enrere, sosté, és per aprendre i conèixer les tècniques, els oficis, la tecnologia i l’aprofitament dels recursos que fa cent anys s’utilitzaven eficaçment per domesticar la terra. Tanmateix, assumeix que, “si ho volem, d’alguna manera hem de viure com fa cent anys”. Ara bé, és una renúncia viure sense la comoditat de la qual és tan difícil sortir? No, segons ell. “Hi ha una balança que et permet viure incòmode si la sensació és de llibertat. No dormiré en un llit amb llençols de lli”, exposa, “però veuré les estrelles”.
El tinc a uns metres, d’esquena. El que ens separa, però, és el sorollam provocat pel tremolor metàl·lic de les tanques, que obstaculitza la conversa. De sobte, l’acció s’accelera. Les tanques d’un o dos centenars de metres més avall fan de triangle. Se sent un clam animal esquinçat, ofegat. El joc dels cans ara és afany. Ja no corren, passen per sobre de les mates. L’eco dels lladrucs ens alerta. Bub-bub. Bub-bub.En Daniel s’exclama: “Olé! Un cabirol, tio!”.
Enllaç a l’article complet en: A LA MIRA
Col·laborador de LA MIRA
Ahir dissabte 8 de gener es va celebrar la primera missa de l’any a Puigcerver en memòria de Sebastià Riquè Serra que ens va deixar el passat 17 de desembre
Persona afable, alegre, molt estimada i coneguda a Alforja, el seu compromís amb l’ermita i devoció a La Mare de Déu de Puigcerver és per tots coneguda, va ser membre de la Junta i assidu visitant junt amb la seva dona Maria.
A la celebració va assistir la família, acompanyada per les cendres del Sebastià, amics i membres de l’actual junta. El moment més emotiu va estar quan familiars i amics van dedicar-li unes paraules recordant el gran buit que deixava i el molt que estimaven a aquesta gran persona.
En nom dels Amics de la Mare de Déu de Puigcerver i de la Junta volem donar el condol i acompanyar a la família.
Sempre et recordarem Sebastià. La Junta
El dissabte 27 de novembre vam rebre a l’ermita de Puigcerver la visita institucional de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planelles, en resposta a la invitació de la Junta de Puigcerver. També vam convidar la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; l’alcalde d’Alforja, Juanjo Garcia; els regidors d’Alforja Sergi Abril i Pep Enric Martí; els regidors de Riudecols Rosa Maria Samper i Andrea Ramírez; la delegada de patrimoni de l’arquebisbat, Roser Martín; i representants de l’empresa Vilalta Corporació, Wladimir Cirera i Elisa Vilalta.
L’objectiu de la visita, va ser fer conèixer de primera mà a l’arquebisbe, l’ermita, les seves instal·lacions i, molt especialment, el projecte d’energia fotovoltaica que han finançat l’Arquebisbat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament d’Alforja.
Totes les institucions representades van mostrar la seva satisfacció pel projecte dut a terme, i l’arquebisbe de Tarragona i la presidenta de la Diputació, que era el primer cop que visitaven Puigcerver, van expressar la grata sorpresa que els va suposar el coneixement de l’ermita i de l’entorn natural que l’envolta.
L’arquebisbe Joan Planelles, que hi va presidir una missa concelebrada amb Mn. Vicenç Ribas, Mn. Miquel Marimon i Mn. Isidre Saludes, va fer esment dels temps difícils provocats per la pandèmia i altres situacions complicades arreu del món. I també va voler agrair l’esforç de tothom qui està implicat en la conservació de l’ermita i el seu entorn i ens va dir: “Ens uneix la Mare de Déu de Puigcerver”.
Volem agrair la presència de Mn. Isidre Saludes, que en tot moment ens va voler fer costat i acompanyar l’arquebisbe. Gràcies a la seva dedicació tenim recollida la història d’aquest santuari en el llibre “L’ermita de la Mare de Déu de Puigcerver”.
Durant els parlaments volíem, a més d’expressar la satisfacció pel suport econòmic rebut de les institucions i la predisposició de l’empresa Vilalta amb el projecte d’energia fotovoltaica, informar de projectes de futur.
Gràcies a l’arquebisbe Joan Planelles i el seu equip per haver confiat en la feina feta per tot l’equip que formem la Junta, els voluntaris (sense els quals no seria possible desenvolupar la majoria de millores), els ermitans (el motor de l’ermita), els socis (més de 130, vitals per mantenir-ne la solidesa ) i els visitants de qualsevol procedència (necessaris per al seu funcionament).
Gràcies a l’alcalde Juanjo Garcia per les seves paraules de suport i per treballar en la unió de les tres institucions. I també a tot l’Ajuntament d’Alforja per apostar per l’ermita i creure en el que representa Puigcerver, un espai natural que cal preservar i, per aconseguir-ho, cal una ermita sòlida i acollidora. Només ho aconseguirem treballant junts.
Gràcies a les regidores de Riudecols per ser-hi presents i donar suport en tot moment a l’acte i a Puigcerver.
Gràcies a la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, per haver volgut venir a conèixer Puigcerver. També li agraïm que expressés el desig de treballar plegats per la preservació del patrimoni arquitectònic, cultural i natural que convergeix en aquesta ermita i ens felicités per la tasca duta a terme en aquest valuós patrimoni. Gràcies a la presidenta per haver contribuït i apostat pel manteniment i la sostenibilitat de Puigcerver.
Gràcies a l’empresa Vilalta Corporació per haver apostat per Puigcerver. Cal dir que Vilalta va fer el projecte sense cost i el va fer quan encara no teníem clar si el podríem desenvolupar. Una vegada teníem el pressupost definitiu del projecte el van adaptar a les nostres condicions de pagament amb un acord que no podíem rebutjar, la instal·lació es finançava a 5 anys. Ningú ens va fer una oferta similar. Va haver-hi empreses que ni tan sols ens van presentar un pressupost. En definitiva, Vilalta va confiar en la nostra paraula i es va adaptar a nosaltres. I el seu projecte ens va servir, després, per iniciar els tràmits per rebre els ajuts de l’Arquebisbat, Ajuntament d’Alforja i la Diputació.
Des de la Junta volem agrair l’aportació econòmica feta a l’ermita, de 36.000 €, a parts iguals entre l’Arquebisbat de Tarragona, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament d’Alforja, i celebrar la consolidació dels projectes de restauració de la teulada i la instal·lació del sistema fotovoltaic.
Esperem, volem i necessitem continuar treballant junts en el futur, tenim molta feina a fer.
Tenim un espai natural que volem preservar i defensar d’agressions externes i especuladores que només volen malmetre el nostre territori. Ens referim als projectes de parcs eòlics que volen construir als voltants de Puigcerver, com ara el Vedat del Pany i el que vol afectar tota la serralada del Mirador. Estem a favor de les energies renovables, a favor de fer projectes que afectin directament el consum energètic, siguin sostenibles i no perjudiquin el medi natural.
Volem reduir barreres arquitectòniques i aconseguir que tothom pugui gaudir de l’ermita.
Cal un estudi arqueològic i històric per conèixer millor d’on venim, i un reconeixement i estudi del bosc de Puigcerver.
I cal continuar rehabilitant les instal·lacions dels serveis bàsics d’electricitat, aigua, etc., actualitzar totes les llicències necessàries per al bon funcionament de l’ermita i un llarg etcètera.
No ho podrem aconseguir a curt termini, però si tenim el suport de les institucions, aquest equip humà format per la Junta, els voluntaris, els ermitans i els socis hi posarà totes les ganes i treballarà de valent per millorar Puigcerver i fer de l’ermita un lloc d’interès, de visita obligada.
Aprofitem l’ocasió per encoratjar-vos a formar part d’aquesta associació, que treballa pel manteniment i millora de l’ermita i dels serveis que ofereix. Si hi esteu interessats podeu trobar el formulari d’inscripció a la pàgina web https://ermitadepuigcerver.com/amics-de-lermita
Tots som, tots fem, tots estimem Puigcerver!
Associació d’Amics de l’Ermita de la Mare de Déu de Puigcerver
Mes fotos de la jornada
Durant una setmana aproximadament unes 120 cabres van fer la seva feina de neteja a raó d’uns 500kg de massa verda per dia en total.