Rutes en cotxe i 4×4

L’ermita de Puigcerver com a punt de partença d’excursions per tota la zona.

L’ermita de Puigcerver no té interès només pel seu conjunt monumental i la muntanya en sí, sinó com a punt de partença d’exursions per tota la zona, on abunden els paratges naturals inèdits de la comarca. Us presentem algunes propostes per descobrir alguns punts de gran interès dels seus voltants, podeu descobrir-los en cotxe o 4×4.

Arbolí i La Mussara

Arbolí és un poble de poc més de 100 habitants,a 714 m d’altitud, tancat entre el Serret dels Colls i el barranc d’Arbolí.
Per arribari arribem pel cami de l’ermita fins a la carretera C-242, la creuem just trobarla i agafem la TV-7012.
AArbolí trobarem l’església parroquial  dedicada a Sant Andreu, un edifici de tres naus amb cor, d’estil neoclàssic que té adossat el campanar. El temple va ser destruït en 1936 i va acabar funcionant com a quadra.
La situació del poble i els impressionants cingles i muntanyes que l’envolten han fet que actualment els seus habitants es dediquin a activitats pròpies del sector terciari. La particular orografia d’Arbolí fa que es pugui practicar el barranquisme, per exemple en el barranc del Gorguet o en el de la Gorguina i, sobretot, l’escalada. En aquest sentit, Arbolí disposa d’una de les zones d’escalada més destacables d’Espanya.
Seguint per la carretera TV-7092, a 1020 metres d’altitud arribarem a la Mussara, un poble abandonat des de l’any 1956 és famós per la seva bellesa paisajistica, les seves vies d’escalada i pels misteris que li envolten. En l’actualitat queden només les ruïnes d’algunes cases i l’església de Sant Salvador amb un campanar de 1859 i en el qual encara s’evidencien rastres del primitiu edifici gòtic sobre el qual es va construir aquest temple. En el seu interior es trobava una imatge del segle XIV de la Verge del Patrocini que es conserva en el Museu de Reus.

Als habitants d’aquest poble se’ls coneixia com a granotes ja que, en ploure, es formava un petit embassament natural que servia per donar de beure als animals. També té el seu origen en aquest poble una frase en català, baixar de la Mussara,  el significat de la qual és el d’ignorar allò que tothom sap.

La Mussara es troba en un enclavament privilegiat ideal per a la pràctica esports com l’escalada, el senderisme, espeleologia, parapent o fins i tot descens de barrancs. Aquestes activitats poden realitzar-se al llarg de tot l’any a causa del seu bon clima per la seva proximitat al mar.

DISTÀNCIA DES DE L’ERMITA: 11 KM fins a Arbolí, 7 KM més fins a la Mussara

TV-7092

Siurana i el Pantà

Siurana pot considerar-se com un dels pobles més bells de la província de Tarragona. Assentat sobre una enorme penya de roca calcària i envoltat pel torrent de l’Estopinyà, presideix una magnífica panoràmica de la vall del riu Siurana i el seu pantà. Siurana va ser declarat paratge pintoresc el 1961. Entre els seus paisatges naturals destaquen formacions rocoses com la penya bessona de la Siuranella, el Salt de la Reina Mora o la Trona, i els penya-segats d’Arbolí, freqüentats per afeccionats a l’escalada. Siurana està flanquejada per la serra del Montsant, i per cims com el de la Gritella (1.089 m) i el de Gallicant (1.028 m).

Siurana es troba en l’extrem est de la Serra de Prades de Conflent, a 737 m d’altitud sobre el nivell del mar, en una muntanya amb forma de península que domina les valls del riu Siurana i de Cornudella. Tant el pantà com el poble de Siurana estan agregats des de l’any 1942 el del municipi de Cornudella de Montsant.

Des de l’ermita de Puigcerver cal tornar a la carretera C-242, en direcció a Cornudella del Montsant, passat Cornudella a la dreta es troba indicat el Pantà de Siurana, on es poden practicar diferents esports com el piragüisme i l’hípica, o simplement banyar-se a les clares aigües del pantà. Passat el desvio del Pantà de Siurana, continuant la C-242, a pocs kilòmetres es troba la indicació cap al poble de Siurana on si arriba per una pista asfaltada. També es pot arribar a peu per diversos camins i senderes, usats freqüentment per veïns, escaladors i excursionistes.

DISTÀNCIA DESDE L’ERMITA AL PANTÀ: 14 KM

C-242

Prades i els Gors de la Febró

El poble de Prades se’l coneix també com la Vila Vermella per la pedra arenisca de color roig que caracteritza part dels seus edificis, està situada geogràficament a les Muntanyes de Prades. És un poble de poc més de 600 habitants, però molt turístic, el poble es caracteritza per estar organitzat al voltant  d’una gran plaça porticada, l’estrella de la qual és una font renaixentista, caldria destacar l’església gòtica d’una sola nau, amb façana també renaixantista, al portal d’entrada, que forma part de l’antiga muralla, abans d’entrar hi trobem una característica creu de terme del s. XIII.

Prop de Prades hi ha l’ermita de la Mare de Déu de l’Abellera i l’ermita de Sant Roc.

Un altre punt important són els Gorgs de la Febró, un conjunt de tolls i cascades, molt a prop de la Febró. Es tracta d’un riu afluent del Siurana, el fons del qual és de roca calcària i degut a l’erosió s’han format uns tolls profunds i cristal·lins, ideal per refrescar-se  a l’estiu.

Per anar a Prades cal tornar a la Carretera C-242, direcció Cornudella, fins a trobar la T-701 en direcció Prades. Distància 30 Km.
Des de Prades a la Febró per la T-704, distància 7 km. fins a la Febró, de la Febró als Gorgs s’ha de fer amb un 4×4 o caminant.

DISTÀNCIA DE L’ERMITA A PRADES 29 KM.

Seguint les carreteres C-242, T-701

Albarca i el Montsant

Localitat situada a 533 m d’altitud, al nord-est de la comarca, entre la Serra del Montsant a l’oest i les muntanyes de Prades a l’est, dins el terme municipal de Cornudella de Montsant. Aquesta vila està pràcticament deshabitada en l’actualitat. El poblet conserva tot l’encant d’antuvi i destaca l’absis romànic de la seva església.
Des d’aquí es poden realitzar múltiples excursions a la Serra de Montsant, així com arribar a l’ermita de la Mare de Déu de Montsant.

Podem arribar-hi per C-242 direcció a Ulldemolins

El Montsant és un símbol d’aquesta zona, no és ni la muntanya més alta ni la més extensa, però la seva formació rocosala caracterítza i la fa infranquejable en moltes zones,  avegades cal agafar un grau, o caminar per estrets passos naturals.

El Montsant sempre s’ha considerat una muntanya amb una forta espiritualitat, això explica la primera cartoixa de la Península- Scala Dei- i una gran quantitat d’ermites per tot el Montsant repartides.

L’any 2002 va ser declarat Parc Natural per la Generalitat de Catalunya.

DISTÀNCIA DES DE L’ERMITA 22 KM.

C-424

La Cartoixa d’Escaladei

La cartoixa d’Escaladei es troba en el fons d’una vall, protegida per la serralada de Montsant. En aquest espai tranquil, els monjos cartoixans van seguir un model de vida marcat pel silenci i l’oració, combinant la solitud eremítica amb l’empara de la vida comunitària.

La cartoixa es va fundar el 1194, gràcies a una concessió d’Alfons I, amb el propòsit de fixar un poblament en terres acabades de conquerir. Les donacions i compres que es van produir posteriorment van convertir la cartoixa en un gran senyor feudal, per tal com va arribar a posseir un ampli territori que coincideix amb l’actual comarca del Priorat.

Escaladei va ser la primera cartoixa de la península i va intervenir en la fundació de moltes de les que es van crear posteriorment. El prestigi i la influència de què gaudia, juntament amb les rendes obtingudes del seu ampli patrimoni, van fer que Escaladei visqués un període d’esplendor entre els segles XVI i XVII. Això va permetre als cartoixans emprendre una profunda remodelació arquitectònica, ornada amb obres de la coneguda escola de pintura religiosa d’Escaladei.

A partir de la primera meitat del segle XIX, la desamortització de terres propietat de l’Església i els saquejos produïts durant les revoltes populars van marcar l’abandonament i una profunda degradació del conjunt. Ara, però, les darreres obres de restauració han tret a la llum part d’aquesta esplendor, que es pot contemplar en el nou espai visitable corresponent a l’àrea de vida comunitària.

Cal seguir la Carretera  C-242 en direccó a Cornudella, però en el primer encreuament cal deixar-la per agafar la T-702 direcció a Poboleda, carreera per la que arribarem a Escaladei, i d’es d’on cal buscar el camí a la Cartoixa

DISTÀNCIA DES DE L’ERMITA 24 KM.

C-424 i TV-7022

Falset, Les mines de Bellmunt

Falset, capital del Priorat, es troba situat al sud-est de la comarca, en una vall envoltada de muntanyes, entre elles la Roca Vermella, el Morral i la Serra de Llaberia i al mateix centre de la conca del riu Siurana.

A Falset trobareu una Cooperativa Agrícola, situada en un edifici modernista construït per un l’arquitecte vallenc César Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí. És una dels cellers més representatius de Catalunya. La plaça de la Quartera està envoltada d’antics porxos i és una de les poques de Catalunya edificades en pendent. Cada dimarts se celebra allí el mercat. En aquesta mateixa plaça trobem els dos palaus a remarcar del municipi. El dels Ducs de Medinaceli, d’estil renaixentista, i palau és el dels Comtes de Azara o Casa Gran.
Cal destacar també el castell va ser construït en el cim d’un pujol al segle XII. Va ser residència dels comtes de Prada de Conflent i en ell van néixer dues reines: Elionor de Xipre i Margarida de Prada de Conflent. En 1825 va ser habilitat com a presó durant més d’un segle. Actualment s’està habilitant per obrir allí un Centre d’Interpretació del Vi.

Bellmunt:  El Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, situat a l’antic complex industrial de la Mina Eugènia, és un centre d’interpretació de la mineria del plom a la comarca del Priorat.

Història del Museu

El Museu de les Mines de Bellmunt va néixer l’any 2002 com a culminació d’un llarg procés de recuperació i posada en valor del patrimoni miner del municipi. L’impulsor del projecte va ser el llavors alcalde Joaquim Torné i Roigé, que gràcies a la seva dedicació i el seu esforç va fer possible la creació de la institució.

El Museu de les Mines ofereix al visitant l’oportunitat d’endinsar-se a les galeries de la primera planta de la mina Eugènia. La visita a la mina permet conèixer de primera mà la història de la mina Eugènia, les tècniques de treball que s’utilitzaven a les mines i les condicions de treball dels miners.

La visita a la mina sempre és guiada, i la durada és d’aproximadament 45 minuts. Cada visita admet un màxim de 30 persones.

DISTÀNCIA DES DE L’ERMITA 22 KM.

N-420

El Castell d’ Escornalbou i Pratdip

El Castell d’Escornalbou és una mansió senyorial que ajunta monestir (Sant Miquel d’Escornalbou) amb castell, a l’antic terme d’Escornalbou (derivat del llatí Cornu Bovis, «el corn del bou»), avui al municipi de Riudecanyes al Baix Camp. El conjunt arquitectònic és format per un castell primigeni i l’antiga canònica agustiniana, més tard franciscana de la baronia d’Escornalbou depenent de l’arquebisbat de Tarragona. Desamortitzat al segle XIX i reformat sota l’estil historicista dels modernistes al XX, actualment és gestionat pel Museu d’Història de Catalunya. A l’interior del conjunt s’hi apleguen interessants col·leccions de gravats, ceràmica i objectes de tota mena, així com una notable biblioteca. Els elements més importants del conjunt són l’església romànica, les restes de la sala capitular i el claustre, així com l’habitatge del Sr. Toda, curosament restituït, la visita de la qual ens permetrà observar com era una casa senyorial de principis del segle XX. Des dels arcs del claustre, i en especial des del punt més elevat que és l’ermita de Santa Bàrbara, on hi havia la primitiva fortalesa, situada al cim del conjunt, es pot gaudir d’una de les millors vistes de les comarques de Tarragona.

Pratdip és un petit poble que conserva l’església parroquial d estil romànic l’absis mentre que la volta és d’estil gòtic de l’antiga muralla s’en conserven dues de les seves torres, i un portal que durant un temps s’utilitzà com a presó, es poden veure també algunes restes del castell, Cal destacar que a Pratdip es manté molt viva una llegenda, la llegenda dels Dips, uns gossos vampírics que van assolar la comarca i la figura de la qual apareix en l’escut de la població, així com en retaules d’una ermita propera dedicats a la patrona local, Santa Marina. En aquesta població existeixen també les ruïnes d’un castell que la tradició oral local atribueix va ser l’estatge d’Onofre de Dip, un altre senyor feudal convertit en vampir

DISTÀNCIA DES DE L’ERMITA 28 KM.

C-242 i T-320

El riu Ebre i el Castell de Miravet

Miravet destaca pel nucli històric, d’origen musulmà, per haver estat escenari de la Batalla de l’Ebre, per la seva terrissa tradicional i per ser un autèntic poble fluvial de l’Ebre, conserva encara l’últim pas de barca original*. Però sense cap dubte cal destacar pel damunt de tot que Miravet és presidit per un magnífic castell al cim d’un turó d’uns 100 m d’alt que domina la població i que és considerat un dels millors exemples d’arquitectura militar templera d’Europa. En bon estat de conservació, Es poden visitar les muralles i diferents estances com cavallerisses, cisterna, cuina, refetor, magatzems o la important església romànica. És gestionat pel Museu d’Història de Catalunya.–

*Si agafeu la barcassa, us passarà el cotxe en un s minuts a l’altra banda del riu, el riu Ebre és un dels més cabalosos de la península Ibèrica i l’únic gran riu peninsular que aboca a la Mediterrània. Neix al vessant de la Serralada Cantàbrica, transcorre una longitud de 910 Km, i 83.000 km² de conca fins a la mar.

DISTÀNCIA DES DE L’ERMITA 44 KM.

N-420

Costa Daurada

El litoral de la Costa Daurada, al llarg dels seus 81 quilòmetres de recorregut i les seves més de seixanta platges allotja una gran diversitat de pintorescs municipis que en el seu conjunt formen la destinació turística ideal les vacances. La seva naturalesa i clima privilegiats et permetran evadir-te en relaxats passejos per aquest entorn de somni. Els sabors més representatius del mediterrani estan presents en la gastronomia de la Costa Daurada combinant els millors productes del mar. Multitud d’activitats divertides i tot tipus d’esports d’aventura. Un dels atractius turístics de Costa Daurada és el parc temàtic Port Aventura, situat entre els municipis de Vilaseca i Salou, prop de la capital de província, Tarragona.

Però sobretot magnífiques i guardonades platges i els diversos municipis certificats, com a la ciutat de Tarragona han estat distingides les platges de La Mora, Arrabassada, la Savinosa i la de Tamarit, a Vilaseca la platja de la Pineda, a Salou les de Llevant i Capellans, a Cambrils les platges de Vilafortuny i Esquirol, la de Cavet i la de Prat d’en Forés, a Montroig del Camp les platges de Cristall i Pixerota, a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant les platges de La Punta del Riu, l’Arenal i la de Torn.

DISTÀNCIA DES DE L’ERMITA 30 KM.

C-424 i TV-7022