Ruta per la Vall de Cortiella

Un territori prioratí encara que administrativament pertany al municipi d’Alforja.

L’ermita de Puigcerver també pot ser un punt on pernoctar pels qui es disposin a descobrir el Priorat i la seva riquesa vitivinícola. A poca distància del santuari, abans d’arribar-hi pel camí del coll d’Alforja, es troba el coll de Cortiella a 700 metres d’altitud just on el vell camí de Porrera travessa la carretera de Puigcerver. Des d’aquí hi ha una panoràmica molt interessant, per una banda tota la vall d’Alforja i per l’altra seguint el camí antic de Porrera és possible endinsar-se a la vall de Cortiella. Les condicions climatològiques i geogràfiques d’aquesta zona són pròpies del Priorat encara que administrativament pertanyin al municipi d’Alforja. Aprofitant aquestes condicions i a pocs quilòmetres de distància trobem el celler Mas del Botó, on es produeix l’únic vi fet a Alforja. Una mica més enllà hi trobem les mines que antigament van donar importància a aquesta vall de les quals encara en queden restes visibles inclòs el Mas Blau, les antigues oficines de les mines. Una mica més enllà trobem el mas més gran del terme, el Mas d’en Mestre al costat de les restes de la parròquia de Santa Maria de Cortiella i un antic cementeri circular.  Des d’aquest  punt es pot emprendre el camí de tornada o bé pots fer una ruta circular si continues pel parc eòlic, com es mostra en el mapa del recorregut.

TIPUS DE RUTA: Ruta Circular

Nivell de Dificultat: Baixa

DESNIVELL: 340 M

Distància total: 11 Km

Durada aproximada: 3 h.

FONT D’AIGUA: ?

El antic despoblat de Cortiella

Cortiella és un antic despoblat constituit per diverses masades moltes de les quals actualment estan deshabitades. Els terrenys d’aquesta vall estreta i fonda són paleozoics i penetren com una falca al Priorat fins a pocs km de la vila de Porrera. Gran part del terreny està ocupat per un bosc d’alzines encara que queden alguns cultius agrícoles com la vinya del celler Mas del Botó.

El riu Cortiella que dóna nom tant al poblat com a la vall, neix al coll de Cortillea i descendeix travessant la vall de nord a sud.

El riu Cortiella que dóna nom tant al poblat com a la vall, neix al coll de Cortillea i descendeix travessant la vall  d’est a oest. És possible veure’l passar pel costat del celler mas del botó, continua remorejant pels peus de les mines del Mas de’n Mestre, passa sota mateix del Mas del Vicari, deixa el Mas de’n Mestre a l’esquerra, s’endinsa al terme de Porrera transcorrent per la mateixa vila i ja fora del terme s’aboca al riu Siurana.

Celler Mas del Botó

L’explotació vitivinícola, Mas del Botó, està situada a 600 m d’altitud on les vinyes s’esglaonen fins als 700 m a la part solana de la Vall del Cortiella. Petits bancals fets amb marges de pedra seca vencen els desnivells.  Les peculiars condicions climàtiques de la vall idèntiques a les del veí Priorat, permeten una collita amb un grau òptim de maduració responsable de la gran qualitat dels seus vins. Els seus vins Mas del Botó i Ganagot també els pots adquirir, al mateix preu, al Bar-restaurant de l’Ermita.

Els seus principals vins són: Mas del Botó i Ganagot. Fets a partir de les varietats: Garnatxa negra, Samsó i Cabernet sauvignon.

Estan conreades 4,5 ha de vinya en bancals de pedra seca d’edat mitjana de 25 anys, amb les següents varietats: Garnatxa, Garnatxa negra, Samsó, Cabernet sauvignon i Picapoll negre. Les noves instal·lacions foren acabades l’any 2007, i integren l’antic mas, formant un baluard. El mas original conserva els “cups” de maons, lloc on antigament fermentava la verema trepitjada. S’aprofita el desnivell del terreny, on s’ubica el celler, per realitzar el procés d’elaboració del vi.

Visita comentada al celler Mas de Botó

Per tan sols 10 € per persona podràs gaudir de visita comentada al celler Mas de Botó. Podràs conèixer diferents aspectes relacionats amb l’elaboració del vi, passarem per les diferents etapes del procés. Baixarem a les plantes inferiors i veurem com reposen les ampolles horitzontalment tot fent la segona fermentació, Coneixeràs la història de la vinya i d’una tradició ancestral.

La visita inclou el tast de dos vins elaborats al celler i la degustació de productes locals.

Tel. Contacte: 630 982 747

Mines de plata, ferro i plom.

Ja des d’antic aquests indrets van comptar amb la presència humana, i una economia que girava al voltant de l’explotació de mines. Des dels romans fins a ben entrat el segle XX, de la zona s’hi extreia plata i plom, encara en queden restes visibles. Les mines d’aquesta vall han tingut  una enorme importància en el destí d’aquest territori, la mateixa població d’Alforja està situada on antigament existí una guarnició romana encarregada de protegir el trasllat dels minerals provinents d’aquesta explotació fins a Tàrraco.  L’establiment dels sarrains en aquesta zona cap allà l’any 713 es creu que està estretament relacionat amb l’explotació de les mines de plata a la zona.

Des dels romans fins al segle XX, de la zona s’hi extreia plata i plom, encara en queden restes visibles.

L’any 1543, les úniques notícies que hi ha de la mina, fan referencia a unes mines de ferro, encara que se’n desconeix el rendiment. L’explotació d’aquests recursos es va portar a terme fins ben entrat el segle XIX quan per baixa rendibilitat foren abandonades definitivament. Actualment  quasi la totalitat de túnels i galeries romanen negats d’aigua. Alguns veïns del lloc, donada la baixa temperatura de l’aigua a l’estiu  refreden aquí les begudes.

Mas d’en Mestre

El Mas d’en Mestre és la masada més gran de tota la vall i també del terme d’Alforja. Sembla que ha estat habitat des de temps remots, inclús es creu que va poder ser refugi d’algun càtar fugit de la persecució a la qual van ser sotmesos.  Te l’aparença d’una gran fortificació i no en va, ja que essent propietat de Josep A. Mestre fou quarter general d’un comandament  en l’última guerra carlina. Durant el segle XIX en les guerres carlistes, aquesta família, es posà al costat de la causa del pretendent a la corona espanyola D. Carlos, germà del rei Ferran VII i contra la filla d’aquest, Isabel II. Anton Mestre va reclutar un regiment de soldats i va arribar al grau de general dels exèrcits carlins. Pagava i mantenia la seva tropa amb els diners del seu patrimoni, finalment va caure presoner.

Anton Mestre va reclutar un regiment de soldats i va arribar al grau de general dels exèrcits carlins.

El entor del Mas d’en Mestre és un denso bosc mixt en el qual queden algunes paradadas de avellaners abandodadas, la qual cosa sumat a l’abandó en què es troba el mes transmeten una sensació de tranquil·litat i desolació gens semblat al que va anar antany aquest lloc.

Santa Maria de Cortiella

Integrada en el conjunt monumental del Mas d’en Mestre hi ha una petita capella amb un petit campanar. Possiblement sigui aquest el lloc on antigament s’alçava la parròquia de Santa Maria de Cortiella, on es creu va ser venerada la primitiva Mare de Déu abans de la invasió sarraïna. I que posteriorment va ser trobada a la cima de Puigcerver,  amagada dins del tronc buit d’una servera. Està documentada l’any 1341 la presència d’un batlle a Cortiella, encara que el 1347 ja no hi era.

Encara queden visibles vestigis de la parròquia de Santa Maria de Cortiella, on es creu va ser venerada la verge abans de la invasió sarraïna.

En un lloc una mica més elevat, marcat per uns alts xiprers, queden encara visibles vestigis d’un petit cementiri  familiar de planta circular on es poden veure algunes esteles circulars romàniques. Antigament s’hi ubicava el cementiri del despoblat de Cortiella.

T’interessa el món del vi i vols passar una bona estona?
Per tant sol 10€ per persona podràs gaudir de visita comentada al celler Mas de Botó. La visita inclou el tast de dos vins elaborats al celler i la degustació de productes locals. 

Truca al 630 982 747