A partir del 25 de març podreu visitar a l’ermita de la Mare de Déu de Puigcerver l’exposició fotogràfica: “Camí ramader de Marina ” sobre la transhumància, cedida pel Camí Ramader de Marina. La inauguració tindrà lloc el mateix dia 25 a les 19.30h i s’oferirà un tast de vi del Mas d’en Botó amb formatges de l’associació Cingle Vermell.
La cañada real de la Sardanya o camí de Marina és la ruta que es va prendre com a base per desenvolupar el projecte Camí ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès. Aquest és un recorregut d’aproximadament dos-cents quilòmetres entre les pastures d’estiu de la Cerdanya i les d’hivern del Penedès, que transita per les terres intermèdies del Lluçanès, zona d’acollida de bestiar i pastors durant el trajecte transhumant.
De tots els camins ramaders de Catalunya, el camí ramader de Marina és aquell del qual es té una referència més antiga. Al Diplomatari del monestir de Santa Maria de Poblet, amb data 25 d’agost de 1055, trobem el nom de via peccorad de Ceguiolas (via pecuària de les Gunyoles), més coneguda com camí de Marina, a la zona del Pirineu, i com la cañada real de la Sardanya, a la zona del litoral.
Altrament, el Camí ramader de Marina. De la Cerdanya al Penedès és una Associació que vol preservar, potenciar i promoure la ruta transhumant que ha permès el moviment de ramats entre el Pirineu Oriental i la Marina del Penedès.
Aquesta exposició vol reflectir tots aquells valors que comporta un projecte d’aquestes característiques i sobretot donar a conèixer l’impacte que han tingut, tenen i tindran els camins ramaders en les nostres vides.