Visita a Puigcerver de l’Excm. i Rvdm. Sr. Joan Planelles i Barnosell, arquebisbe de Tarragona, el dissabte 27 de novembre

El dissabte 27 de novembre vam rebre a l’ermita de Puigcerver la visita institucional de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planelles, en resposta a la invitació de la Junta de Puigcerver. També vam convidar la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; l’alcalde d’Alforja, Juanjo Garcia; els regidors d’Alforja Sergi Abril i Pep Enric Martí; els regidors de Riudecols Rosa Maria Samper i Andrea Ramírez; la delegada de patrimoni de l’arquebisbat, Roser Martín; i representants de l’empresa Vilalta Corporació, Wladimir Cirera i Elisa Vilalta.

L’objectiu de la visita, va ser fer conèixer de primera mà a l’arquebisbe, l’ermita, les seves instal·lacions i, molt especialment, el projecte d’energia fotovoltaica que han finançat l’Arquebisbat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament d’Alforja.

Totes les institucions representades van mostrar la seva satisfacció pel projecte dut a terme, i l’arquebisbe de Tarragona i la presidenta de la Diputació, que era el primer cop que visitaven Puigcerver, van expressar la grata sorpresa que els va suposar el coneixement de l’ermita i de l’entorn natural que l’envolta.

L’arquebisbe Joan Planelles, que hi va presidir una missa concelebrada amb Mn. Vicenç Ribas, Mn. Miquel Marimon i Mn. Isidre Saludes, va fer esment dels temps difícils provocats per la pandèmia i altres situacions complicades arreu del món. I també va voler agrair l’esforç de tothom qui està implicat en la conservació de l’ermita i el seu entorn i ens va dir: “Ens uneix la Mare de Déu de Puigcerver”.

Volem agrair la presència de Mn. Isidre Saludes, que en tot moment ens va voler fer costat i acompanyar l’arquebisbe. Gràcies a la seva dedicació tenim recollida la història d’aquest santuari en el llibre “L’ermita de la Mare de Déu de Puigcerver”.

Durant els parlaments volíem, a més d’expressar la satisfacció pel suport econòmic rebut de les institucions i la predisposició de l’empresa Vilalta amb el projecte d’energia fotovoltaica, informar de projectes de futur.

Gràcies a l’arquebisbe Joan Planelles i el seu equip per haver confiat en la feina feta per tot l’equip que formem la Junta, els voluntaris (sense els quals no seria possible desenvolupar la majoria de millores), els ermitans (el motor de l’ermita), els socis (més de 130, vitals per mantenir-ne la solidesa ) i els visitants de qualsevol procedència (necessaris per al seu funcionament).

Gràcies a l’alcalde Juanjo Garcia per les seves paraules de suport  i  per treballar en  la unió de les tres institucions. I també a tot l’Ajuntament d’Alforja per apostar per l’ermita i creure en el que representa Puigcerver, un espai natural que cal preservar i, per aconseguir-ho, cal una ermita sòlida i acollidora. Només ho aconseguirem treballant junts.

Gràcies a les regidores de Riudecols per ser-hi presents i donar suport en tot moment a l’acte i a Puigcerver.

Gràcies a la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, per haver volgut venir a conèixer Puigcerver. També li agraïm que expressés el desig de treballar plegats per la preservació del patrimoni arquitectònic, cultural i natural que convergeix en aquesta ermita i ens felicités per la tasca duta a terme en aquest valuós patrimoni. Gràcies a la presidenta per haver contribuït i apostat pel manteniment i la sostenibilitat de Puigcerver.

Gràcies a l’empresa Vilalta Corporació per haver apostat per Puigcerver. Cal dir que Vilalta va fer el projecte sense cost i el va fer quan encara no teníem clar si el podríem desenvolupar. Una vegada teníem el pressupost definitiu del projecte el van adaptar a les nostres condicions de pagament amb un acord que no podíem rebutjar, la instal·lació es finançava a 5 anys. Ningú ens va fer una oferta similar. Va haver-hi empreses que ni tan sols ens van presentar un pressupost. En definitiva, Vilalta va confiar en la nostra paraula i es va adaptar a nosaltres. I el seu projecte ens va servir, després, per iniciar els tràmits per rebre els ajuts de l’Arquebisbat, Ajuntament d’Alforja i la Diputació.

Des de la Junta volem agrair l’aportació econòmica feta a l’ermita, de 36.000 €, a parts iguals entre l’Arquebisbat de Tarragona, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament d’Alforja, i celebrar la consolidació dels projectes de restauració de la teulada i la instal·lació del sistema fotovoltaic.

Esperem, volem i necessitem continuar treballant junts en el futur, tenim molta feina a fer.

Tenim un espai natural que volem preservar i defensar d’agressions externes i especuladores que només volen malmetre el nostre territori. Ens referim als projectes de parcs eòlics que volen construir als voltants de Puigcerver, com ara el Vedat del Pany i el que vol afectar tota la serralada del Mirador. Estem a favor de les energies renovables, a favor de fer projectes que afectin directament el consum energètic,  siguin sostenibles i no perjudiquin el medi natural.

Volem reduir barreres arquitectòniques i aconseguir que tothom pugui gaudir de l’ermita.

Cal un estudi arqueològic i històric per conèixer millor d’on venim, i un reconeixement i estudi del bosc de Puigcerver.

I cal continuar rehabilitant les instal·lacions dels serveis bàsics d’electricitat, aigua, etc., actualitzar totes les llicències necessàries per al bon funcionament de l’ermita i un llarg etcètera.

No ho podrem aconseguir a curt termini, però si tenim el suport de les institucions, aquest equip humà format per la Junta, els voluntaris, els ermitans i els socis hi posarà totes les ganes i treballarà de valent per millorar Puigcerver i fer de l’ermita un lloc d’interès, de visita obligada.

Aprofitem l’ocasió per encoratjar-vos a formar part d’aquesta associació, que treballa pel manteniment i millora de l’ermita i dels serveis que ofereix. Si hi esteu interessats podeu trobar el formulari d’inscripció a la pàgina web https://ermitadepuigcerver.com/amics-de-lermita

Tots som, tots fem, tots estimem Puigcerver!

Associació d’Amics de l’Ermita de la Mare de Déu de Puigcerver

Mes fotos de la jornada