Segons el nombre de sacerdots que hi havia, s’hi celebraven algunes misses fins a l’hora de la Missa Major, que era normalment a les 10 del matí. Mentrestant alguns sacerdots oïen les confessions dels fidels. El temple gairebé mai no estava buit, i a mesura que arribaven les colles, era constant la pujada al Cambril, tot cantant el «Que Déu vos guard, Maria», per a fer el primer bes a la Mare de Déu. Després a esmorzar, en colles de familiars, o d’amics, en les taules de les cel·les, o a l’aire lliure, sota les nombroses alzines del bosc de l’entorn. La Missa Major, sempre cantada, es celebrava amb la màxima solemnitat possible i el sermó solia encarregar-se a algun bon predicador; en acabar-se la Missa es feia el besamans a la Mare de Déu al Cambril, tot cantant els «Goigs» i l’Himne de la Mare de Déu de Puigcerver.
Després de la Missa Major
Després de la Missa Major, mentre esperaven l’hora del dinar, la gent acostumava a ocupar el temps lliure segons les seves preferències: els grans, asseguts als pedrissos de l’ermita o de la plaça, parlant dels seus records o projectes; els joves amb ballades de sardanes, o amb jocs; els nens, a córrer i jugar pel bosc o per la plaça. Molts ho aprofitaven per arribar-se al turó de «La Miranda» per a contemplar l’esplèndid panorama, que des d’allí s’albira i fer-se alguna fotografia al costat de la Creu. A l’hora del dinar tothom despatxava la minestra, en les cel·les de l’ermita, on havien cuit l’arròs, o l’escalivada, o bé sota alguna de les nombroses alzines del bosc.
Vetllada popular
Cap a les tres de la tarda, i en havent dinat, per a omplir el temps fins a l’hora del Rosari, que s’acostumava a resar a les 5 h, es feia una vetllada popular al pla de la cisterna, amb cants, poesies, números humorístics, i corn a cloenda, un breu parlament del Sr. Rector, qui enaltia les glòries de Puigcerver i exhortava els assistents a perseverar en la devoció a la Mare de Déu. Aquesta vetllada era un dels actes més típics i esperats de la festa de cada any. Algunes de les millors poesies sobre Puigcerver foren escrites per a ser recitades a la vetllada.
El Rosari i fi de festa
El Rosari de la tarda era cantant i molts anys es glossaven els misteris. El besamans a la Mare de Déu, tot cantant els Goigs i l’«Adéusiau Maria», cloïa els actes religiosos del dia de la festa. Després tothom retornava a la vila, en grups tal com havien pujat, amb l’alegria reflectida en el rostre. Abans d’entrar al poble, gairebé tothom s’aturava a passar una estoneta a l’ermita de Sant Antoni, on els qui s’havien quedat a la vila anaven a esperar els qui baixaven de Puigcerver. Després de reposar-hi i haver-se refrescat amb la fresquíssima aigua de la font, tothom retornava cap a casa ja a boca de fosc. Alguns, però, arrodonien la festa, sopant a Sant Antoni, asseguts als pedrissos sota els arbres corpulents de la plaça per retornar a llurs cases ja de nit. Així es vivia, no massa anys enrera, la jornada anual de la FESTA de PUIGCERVER.