RIUDECOLS. ITINERARIS A L’ERMITA.

Quatre itineraris que comencen a la sortida del poble, última casa, direcció Falset, on hi ha una cafeteria, que també és fleca, i unes fonts públiques. Agafem el carrer esquerre, al costat de les fonts públiques, que porta als afores del poble, sense entrar-hi, d’accentuada pujada. En acabar-se la pujada tenim l’indicador Camí de Puigcerver.

Piste forestal.

Seguint el curs de la pista forestal, deixarem enrere L’Avellana o Mas d’en Cabré. Al davant se’ns presenta de forma molt visible el Mas d’en Vall i una torre elèctrica, punts de referencia de cruïlla de camins, amb els seus indicadors. En el fil de la muntanya observem l’ermita, que tot seguit perdrem de vista.

Aquest recorregut, és comú als quatre itineraris, de temps limitat amb l’objectiu d’assistir a la missa del primer dissabte de mes: pista forestal directe a l’ermita, sender, pista forestal per la Creu de Formatge, sender Hort de l’ermita.

Cruïlla de camins.

Cruïlla de camins amb els indicadors: Aqüeducte de Mas d’en Vall, Ermita de Puigcerver, Itinerari saludable. La cruïlla imposa una elecció, que és fa efectiva en un tram de tres cents metres.

Ermita de Puigcerver suposa continuar per la pista forestal d’on venim, que condueix directament a l’ermita. A la sortida d’un revolt de ferradura, a mig camí, recuperem en el fil de la muntanya la silueta de l’ermita.

Aqüeducte de Mas d’en Vall, desviació a l’esquerre, més amunt, i tot seguit a mà dreta, iniciem l’itinerari el sender, tram fins a creuar la pista forestal a l’ermita, dibuixa una b baixa, tombada, sobre la vessant de la muntanya. El vèrtex de la b baixa apunta a ponent, i, observem l’aqüeducte Mas d’en Vall.

Aqueducte de Mas de en Vall

Itinerari saludable travessa unes plantacions d’arbres de fruits secs, que abandonem pel Pi de la Vivina, tri-forcat. Ens trobem en l’itinerari pista forestal per la Creu de Formatge, també accessible a tres cents metres dels indicadors esmentats, desviament a la dreta. Els dos camins és retroben en traspassar la carena i entrar a una nova vall, en la diagonal d’un rectangle des dels indicadors de partença, que encercla els arbres de fruits secs. Albirarem la silueta de l’ermita al cim. En apropar-nos al canvi de vessant de la vall, a l’esquerra tenim l’itinerari sender Hort de l’ermita, que s’enfila fins l’ermita per la mateixa vessant on transitem. Altrament, el canvi de vessant, la pista forestal s’enfila fins a la Creu de Formatge.

 

CARRATERES FORESTALS D’ARRIBADA A L’ERMITA

ALFORJA: Coll d’Alforja – Creu de Formatge

RIUDECOLS: Pista forestal – Pista forestal per la Creu de Formatge

COLL DE LA TEIXETA: Carretera dels Molins.

SENDERS D’ARRIBADA A L’ERMITA:

Sender Hort de l’ermita que és pren en la pista forestal Riudecols a Creu de Formatge

Sender de Riudecols que és pren segons indicador aqüeducte Mas d’en Vall

 VARIANTS D’ACCES

ALFORJA: Pista forestal per La Canaleta al Coll de Cortiella (Carretera del Coll d’Alforja)

Sender pel Coll del Mort a les Olles (pista forestal Riudecols a Creu de Formatge)

RIUDECOLS: Pi de la Vivina una variant de la pista forestal per la Creu de Formatge

COLL DE LA TEIXETA: Carretera de la Vall de Cortiella al Coll de Cortiella (Catera Coll d’Alforja)

Accés a la carretera dels Molins des de l’antiga N 420

Antoni Camprubí